Grannbyar

Flickor som leker på äng

Grannbyar i Nybro kommun

Rugstorp och Abbetorp är två grannbyar vid en vägkorsning mellan Bäckebo och Ålem i Nybro kommuns nordöstra hörn. Byarna präglas av alla de mötesplatser som uppstod tack vare vägarna, en vägkorsning och en järnvägsstation, dels av ett jordbrukslandskap med gårdar och ekonomibyggnader. Vägkorsningen i Rugstorp är en liten knutpunkt med två affärsbyggnader från perioden sent 1800-tal till 1930-tal.

Järnvägsmiljö

I norra delen av Rugstorp finns järnvägsmiljön med Abbetorps station från 1900-talets början. I närheten finns rester av ett annat litet centrum, med café, telegrafstation, åkeri- och sågverksrörelse, biograf och fattigstuga. Nästgårds finns skolmiljön, Abbetorps skola, med en bevarad skolbyggnad från 1919/1954.

Viktiga mötesplatser

På gränsen mellan Rugstorp och Abbetorp finns ett välbevarat kapell/församlingshem från 1920-talet och gamla skolan. Alla dessa hus och platser är exempel på mötesplatser som haft betydelse och berört många människors liv.

Idag finns nya mötesplatser, dels i Rugstorps lantgård med café, mejeri, uthyrningsverksamhet med mera, dels i den samlingslokal som skapats i skolan av intresseföreningen.

Royal-Bio exteriör
Royal Bio i Rugstorp